تغذیه دوران بارداری

در طول حاملگی میزان دریافت کالری 100-300 کیلو کالری در روز افزایش داده می شود .
دریافت کالری برای تامین انرژی ضرورت دارد  و هرگاه میزان دریافت کالری ناکافی باشد ، پروتئین به جای محافظت شدن برای رشد و نمو جنین ، متابولیزه میشود.
در طول نیمه دوم حاملگی حدود 1000 گرم پروتئین ( بامیزان 5-6 گرم در روز ) ذخیره می شود . پروتئین جهت رشد و ترمیم جنین به کار می رود . قسمت اعظم پروتئین ترجیحا باید از منابع حیوانی مانند : گوشت ، شیر ، تخم مرغ ، پنیر ، گوشت ماکیان ، و گوشت ماهی تامین شود .چون این منابع اسید های امینه با بهترین کیفیت را فراهم می کنند . لبنیات منبع بسیار ایده آل مواد غذایی به ویژه پروتئین و گلسیم برای زنان حامله و شیرده در نظر گرفته می شود . نیاز به آهن در طول حاملگی افزایش می یابد ، تعداد اندکی از زنان دارای ذخایر کافی آهن برای تامین این نیاز هستند و رژیم غذایی به ندرت حاوی اهن کافی برای پاسخگویی به این نیاز است .
باید حداقل 30 میلی گرم آهن المنتال روزانه در سراسر نیمه دوم حاملگی تجویز شود تا نیازهای حاملگی برآورده شود

موارد ممنوعه غذایی زنان باردار

کافئین

مصرف زیاد کافئین چه از طریق قهوه ، چای ،نوشابه،شکلات در طول بارداری با خطر سقط جنین همراه است  . زنانی که بیش از 200 میلی گرم در روز ( به اندازه دو فنجان یا بیشتر قهوه یا 5 قوطی نوشابه ) کافئین مصرف کنند احتمال سقط جنین دارند.
بعضی انواع ماهی ها :
احتمالا میدانید که جیوه در بسیاری از ماهی ها وجود دارد و برای بچه خطرناک است . جیوه یک سم عصبی است که رشد مغز جنین را مختل می کند .
ماهی هایی که بیشترین مقدار جیوه را دارند باید در لیست غذاهای ممنوعه شما قرار گیرند . مثل کوسه ،شمشیر ماهی ،شاه ماهی ،ماهی تن آلباکور ، خال مخالی . اما همه ماهی های تن بد نیستند ، بهتر است که از ماهی تن های کنسروی استفاده کنید که مقدار جیوه ان بسیار کم است و آن را به حداکثر یک یا دو بار در هفته محدود کنید .
اشتباهی که بسیاری  زنان باردار مرتکب می شوند این است که به کلی از خوردن ماهی خودداری می کنند . به عنوان مثال ماهی سالمون یا ماهی ازاد حاوی جیوه بسیار ناچیز است و منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 به حساب می رود که در طول بارداری مورد نیاز است .

الکل در بارداری

الکل بلافاصله از جفت عبور می کند و جنین را در معرض اختلال جنین الکلی قرار می دهد که منجر به اختلالات یادگیری متوسط تا شدید و ناهنجاری فیزیکی می شود .
تخم مرغ های خام یا نیم پز:
تخم مرغ منبعی عالی از پروتئین و مواد غذایی خوبی مثل کولین است .اما تخم مرغ در معرض آلودگی به سالمونلا قرار دارد . بنابراین از خوردن تخم مرغ عسلی خودداری کنید ( بهتر است کاملا آب پز شود تا نیمرو ) و خمیر پخته نشده کیک و شیرینی را هم مزه نکنید .

جگر

مصرف بیش از اندازه ویتامین A در دوران بارداری به ویژه در سه ماه اول باعث می شود جنین خوب رشد نکند و تنها ویتامین A موجود در 100 گرم جگر چندین برابر بیشتر از میزانی است که در بارداری به ان نیاز دارید .
علاوه بر این جگر گوسفند یا مغز آن ، باکتری لیستریا دارند و به جنین در حال رشد اثر منفی می گذارند و حتی می توانند باعث سقط جنین یا مرده زایی شوند .
هویج : مصرف هویج دربارداری ممنوع نیست اما دریافت بیش از اندازه ویتامین A در اثر مصرف فراوان هویج به جنین آسیب می زند .

گروههای غذایی مورد مصرف

گروه غلات

در صورت امکان غلات سبوس داررا انتخاب کنید چون سرشار از نشاسته و فیبر هستند و این گروه شامل موارد زیر هستند :
1-    انواع نان سبوس دار ، نان سفید ،نان جو ،نان سنگک ، بربری ، لواش بیسکوییت
2-    ماکارانی
3-    برنج
4-    جو ( درسته یا پرک شده )

هر روز 6 تا 11 سهم از گروه غلات استفاده کنید .
هر سهم شامل : یک کف دست معمول از نان بربری ، یک قطعه 10*10 سانتی متری نان سنگک ، تافتون  ، نصف نان همبرگر، نصف نان باگت ، نصف لیوان معمولی (125سی سی ) برنج پخته ، نصف لیوان معمولی (125 سی سی ) ماکارانی پخته

گروه لبنیات

شیر و فراورده های آن حاوی کلسیم و فسفر و بعضی ویتامین های گروه A و B می باشند و برای رشد استخوان بندی جنین لازم هستند .
هر روز 3 تا 4 سهم از شیر و فراورده های آن استفاده کنید .
یک سهم شامل : یک لیوان شیر معادل 250 سی سی ، سه چهارم لیوان ماست معادل 175 سی سی ، 50 گرم پنیر ، 2 ورقه از پنیر های ورقه ای ، یک لیوان دوغ نسبتا غلیظ کم نمک معادل 250 سی سی


گروه گوشت و جانشینان آن

این گروه مواد غذایی تامین کننده آهن و پروتئین هستند که در تکامل خون و بافت های جنین نقش اساسی را به عهده دارند و روزی 2 تا 3 سهم از گوشت و یا جانشین های آن استفاده کنید .
هر سهم شامل :100 گرم گوشت پخته شده ( گوسفند ، پرنده یا ماهی ) ، یک لیوان (250 گرم ) عدس یا لوبیا یا نخود پخته شده ، 2 عدد تخم مرغ ، نصف لیوان از انواع مغزها ( باام ، پسته ، گردو و بادام زمینی)

گروه سبزی و میوه ها

میوه و سبزی های تازه خیلی بهتر است ولی به شکل کنسرو شده و فریز شده و پخته هم می تواند مصرف شود . میوه به شکل آب میوه هم مفید است.
هر روز 5 تا ده سهم از گروه میوه و سبزی ها استفاده کنید .
هر سهم شامل :1 میوه متوسط ،نصف لیوان (125 سی سی ) سبزی یا میوه خردشده،نصف لیوان آب میوه،یک لیوان (250 سی سی ) سالاد سبزی یا سبزی خوردن


توجه : در بیماران مبتلا به دیابت یا فشار خون یا اضافه وزن بیش از حد رژیم غذایی متفاوت است و الگوی غذایی فوق الذکر با نظر پزشک مربوطه تغییر می کند .

 

درباره دکتر شادیان

دکتر مهناز شادیان در سال 1383 از دانشگاه مشهد با رتبه اول فارغ التحصیل گردید و پس از ان موفق به اخذ بورد تخصصی زنان همان دانشگاه شد . دکتر شادیان هم اکنون در شهر مشهد به عنوان جراح و متخصص زنان و زایمان در چندین بیمارستان دولتی ، خصوصی و خیریه مشغول فعالیت های درمانی می باشند.

خدمات مطب

لابیاپلاستی،هودکتومی،تنگ کردن واژن ،رفع موهای زاید با پیشرفته ترین دستگاه ها،روشن سازی واژن ،جوانسازی واژن ،حجم دهی واژن ،رفع اسکار و استریا و کربوکسی تراپی ،مزوتراپی، کرایوتراپی، IUD گذاری، پاپ اسمیر